woensdag 4 juni 2014

Randomness - Mijn zoektocht naar inspiratie


Daar zit ik dan, voor mijn laptop met de opdracht om een inspirerende poster te maken. Waar is die creativiteit toch als je het nodig hebt! Om wat ideeën op te doen, pak ik Pinterest voor m’n neus. Daar staan zoveel afbeeldingen van vanalles en nog wat, dat het me wel moet inspireren. Maar wat is inspiratie eigenlijk? Of beter gezegd, wat inspireert mij?

Die laatste vraag heeft me aan het denken gezet. Een simpele afbeelding van een fiets is geen simpele afbeelding van een fiets meer. Het is een rijdend voertuig met twee ogen, dat overigens alleen vooruit en vooral niet achteruit kan. Zo kan het leven ook bekeken worden. Waar de ene persoon een fiets ziet als een ding waarop gefietst kan worden, heeft de ander al een associatie gemaakt met het leven. Diepgaande gedachten zijn nodig als je wilt weten wat je inspireert. De 'waarom'-vraag  keert steeds terug.

'Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you have to keep moving.' - Albert Einstein

Tijdens mijn zoektocht naar inspiratie ben ik er achter gekomen dat ik al snel dingen 'typisch' vind. Een simpele foto van een bril die in bepaald licht is gefotografeerd, raakt me niet. Het fascineert me wél als je van iets gewoons, iets ongewoons weet te maken. Fotograaf David Lachapelle is hier goed in (zie onderstaande foto). Van iedere afbeelding weet hij iets bijzonders te maken. Door zijn uitzonderlijke combinaties zet hij mensen aan het denken. Een goed voorbeeld van hoe het gewone naar het buitengewone getild kan worden.

David LaChapelle (1996)

David LaChapelle (2012)

Wat me ook erg interesseert is het fotomagazine SHUTR. Mijn nieuwe favoriet. Hier staan regelmatig fotografen in die iets aparts doen met hun foto's. De ene fotograaf fotoshopt honderden foto's zo netjes aan elkaar dat het lijkt alsof een stad oneindig in regelmaat doorloopt, en de ander plakt duizenden zelfgezaagde houten blokjes op mensen om overzicht te krijgen. Fascinerend.

Natuurlijk heb ik tijdens mijn zoektocht niet alleen in tijdschriften gebladerd, ik ben ook naar musea geweest. Iets dat me minder inspireert. Ik moet eerlijk bekennen dat het lijkt alsof -als ik een museum binnenloop- al m'n energie uit me wordt gezogen. Yeah right, dat klinkt wel heel overdreven, maar zo voelt het wel. De expositie ‘Bluejeans’ in het centraal museum van Utrecht was echter bijzonder. Er waren mooie voorbeelden en kunstwerken met denim te zien, wat de expositie toch een aardige oppepper gaf. Ook de ‘Fabulous fities’-expositie  in het gemeentemuseum in Den Haag was fascinerend. De kleding van de jaren 50 zat vol van kleur en dat heeft zo zijn positieve invloed. Het enige nadeel was dat de zalen zo naar zweet stonken, jak.

Kings of Leon (2008), The xx (2009), Keane (2006), Maroon5 (2012)

Muziek is voor mij ook een goede inspiratiebron. In mijn ogen is muziek niet gewoon muziek, maar een explosie van geluid en een kans om vrij te zijn. Niet alleen de muziek en teksten zelf, maar ook albumcovers kennen heel inspirerende afbeeldingen (zie afbeeldingen hierboven). Deze afbeeldingen vallen vaak weer samen met de betekenis van het album. Soms is het een hele zoektocht om te achterhalen wat het verband is, maar dat fascineert me. Het zet me aan het denken.

Inspiratie kan dus uit eigenlijk alles komen, het is maar net hoe je tegen dingen aankijkt. Dus… wil jij de roze bril nu op? Of de groene, your choice.

x Carlyn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten